Nederlands
ontvangst

De Paprika

De paprika is een tropische groente die van origine afkomstig is uit Midden Amerika. Net als vele andere groenten en fruit heeft Columbus de vrucht meegenomen naar het Europeese vasteland.
De paprika is een zoete variant van de rode pepers.
Paprika (Capsicum annuum) behoort tot het geslacht Capsicum. Tot deze soort behoren zowel de hete peper (Spaanse peper) als de zoete peper (paprika).
Paprika komt voor in acht verschillende kleuren. De groene en de minder bekende paarse paprika’s hebben een wat scherpe smaak, terwijl de rode, gele, witte en oranje variëteiten eerder zoet smaken. De groene paprika is eigenlijk een onrijpe vrucht die bij volledige rijpheid rood kleurt. De overige kleuren zijn bruin en lichtgroen.
De kleuren rood, geel, groen en oranje zijn de meest voorkomende kleuren. De overige kleuren worden slechts op zeer kleine schaal geteeld.

De scherpe, ook wel hete soorten peper hebben gemeen dat ze direct de warmtezintuigen in de mond prikkelen (dus niet de smaakzin) en daardoor het idee geven dat het gerecht te heet is zodat de smaak vaak als 'heet' wordt omschreven.
Paprika's bestaan in veel variëteiten, variërend van zeer mild, 'zoet' tot zeer heet.
Rode paprika's zijn in onrijpe staat groen en worden vaak ook in die toestand gegeten. De paprika is overigens botanisch gezien ook gewoon een peper, maar een heel milde. Er zijn  ook andere kleurvarianten zoals geel, wit en oranje. Gele en oranje varianten zijn gekweekt om meer variatie te hebben.
De naam paprika is afkomstig uit het Hongaars, waar het pepertje betekent. Naar alle waarschijnlijkheid hebben de Nederlanders de plant (en de vrucht) uit West-Indië, het tegenwoordige Suriname naar Nederlands Oost-Indië, het tegenwoordige Indonesië gebracht om in plantages te verbouwen, als aanvulling op en vervanging van de ronde korrelpeper, die een andere 'hete' stof namelijk piperine bevat. Net als piperine werkt de werkzame stof van de Capsicum varieteiten, Capsicaine, conserverend. Deze rode pepers werden vooral verbouwd op het eiland Lombok waaraan deze pepers hun Indonesische naam danken (lomboks).
Via de Turken, welke de Capsicumvariëteiten verder cultiveerden, kwam de rode peper in Hongarije. (Hongarije is 350 jaar deel geweest van het Groot Ottomaanse Rijk.) In Hongarije is de Capsicumfamilie verder gekweekt tot de inmiddels in Nederland bekende variëteiten.

Zoete peper:
Van de zoete peper zijn er in rijpe toestand verschillende kleurvariaties. Onrijp zijn ze bijna allemaal groen van kleur. Bekend is het zogenaamde stoplicht, dat bestaat uit een rode, gele en de groene (onrijpe) zoete, geblokte, dikwandige paprika. De meeste paprika's die in Nederland geteeld worden zijn van het geblokte type. De witte, oranje en bijna zwarte paprika's zijn meer langwerpig van vorm en hebben een dunnere vruchtwand. Tijdens het groeien is de paprika groen, tijdens het rijpen verandert de kleur naar rood of geel. De smaak van de paprika verandert ook in deze periode, de rode en gele zijn zoet terwijl de groene een veel bittere smaak heeft.

Inhoudsstoffen

De voedingswaarde van 100 gram verse paprika is:

Energetische waarde

100 kJ

 

Koolhydraten

5 gram

 

Eiwit

1 gram

 

Vitamine C

100 mg

 

Caroteen

0,70 mg

 

Vitamine B1

0,03 mg

 

Vitamine B2

0,07 mg

 

Calcium

25 mg

 

Ijzer

0,4 mg

 

 

Paprika bevat geen vet, is rijk aan vitamine A en C en bevordert de bloedsomloop. Rode paprika’s bevatten twee keer zoveel vitamine C dan groene paprika’s. (Een rode paprika bevat gemiddeld 3x zoveel vitamine C dan een sinaasappel)

Aankopen
Paprika's zijn het hele jaar verkrijgbaar. Echter Hollandse paprika’s zijn verkrijgbaar vanaf eind maart tot en met november. De topaanvoer situeert zich echter van mei tot oktober. Bij aankoop moet een paprika stevig aanvoelen, glanzen en geen rimpels vertonen. Het steeltje moet frisgroen zijn. Groene paprika's behoren niet doorgekleurd te zijn (bontheid)

Bewaren
Paprika's mogen nooit in de koelkast bewaard worden. Bij te lage temperaturen (< 6°C) bestaat de kans dat ze gaan rotten. Bewaar ze niet bij fruit. Rijp fruit zorgt ervoor dat de paprika's sneller verouderen. Onder optimale omstandigheden zijn paprika's tot twee weken na oogstdatum houdbaar. Het beste kun je de paprika’s bewaren op een koele (10 – 13°C), donkere plek en verpakt in (huishoud) folie.

Bereiding
Paprika's zijn zowel warm als koud te bereiden. Was de paprika voor gebruik en snij hem in de lengte doormidden en verwijder de zaadlijsten. Snij de paprika in plakjes om ringen te krijgen. Verwijder achteraf de zaadlijsten uit de ringen. Om de paprika te vullen, snijdt u het kapje eraf en haalt u er vervolgens de zaadlijsten uit. Wanneer je een paarse paprika verhit, wordt deze groen. Hou hier rekening mee als u paarse paprika’s koopt voor het kleureffect.

Sommige mensen krijgen maagklachten van paprika’s. In dat geval is het aan te raden de schil te verwijderen met een dunschiller. Je kan ook de paprika verhitten boven een gasvlam en vervolgens de zwartgeblakerde schil afspoelen. Na een half uurtje in de oven op 225°C en een vijftal minuutjes in een gesloten plastic zak laat de schil eveneens gemakkelijk los. Ook zal een zoete rode paprika minder problemen geven dan een wat bittere groene paprika. 

Voor de lekkerste recepten kijk u eens op www.vandijkbedrijven.nl of www.colorfulltaste.nl

-------------------------------------------------------------------------------------------------